Ha mort Vicent Abad, promotor del tancat Museu de la Taronja de Burriana

 M’acabe d’assabentar de la mort de Vicent Abad García (Burriana 1940 – València 2022) un personatge estudiós del seu poble i de la seua agricultura i per tant, també, de l’agricultura valenciana en general.

Un home que sentia passió per el poble que el va vore créixer i córrer per els seus carrers i un home, a la vegada, al que eixe poble que ara sent la seua desaparició no li ha correspost com es mereixia i es que pense que Borriana, els seus dirigents i les seues classes dominants no han reconegut mai la qualitat de molts dels seus fills. Podria dir que esta ciutat es una devoradora de personatges.

Vicent Abad, a través dels seus llibres, els seus escrits i les seues novel·les ha reflectit la passió per el seu treball i per el seu poble. Home de veu templada. Tranquil, assossegat i meticulós ha tramés a través de les paraules i les lletres el seu sentir i voler a un poble que mai li ha correspost com es mereixia i, de fet, ha consentit que eixe llegat tan important com es el Museu de la Taronja estiga més de deu anys tancat a pic i martell i sense visió de que s’obriga amb promptitud.

Com a proposta, si es que algun dia son capaços d’obrir-lo, els suggereix que li posen “Museu de la Taronja Vicent Abad”, així, al menys, li reconeixeríem la tasca feta i arraconada en un edifici del Carrer Major d’esta Burriana que no té clar el futur i té tancat part de la seua historia en un edifici modernista a l’ombra del campanar.

Hui diem adéu  a ú d’eixos homes que han tingut passió per el seu poble, com fa un mes despediem a Enric Safont i a tants d’altres que han sentit la intensa passió de ser i sentir esta ciutat de la Plana Baixa amb vertadera sensibilitat i estima allà on estigueren i que indubtablement han deixat un llegat mai reconegut per les institucions públiques municipals. Una llàstima.

Malgrat la pols que omple l’edifici que alberga el teu llegat i en nom d’aquells que apreciem i reconeixem el treball i les aportacions que has fet a la cultura, la historia i el patrimoni de la teua ciutat te vull donar les gracies i dir-te allò de .... fins sempre Vicent.

Comentarios

Entradas populares de este blog

Jenaro y no Genaro

Burriana no puede perder tantos trenes

Sr. Alcalde de Burriana – Borriana, això no es res per al mal que el Sr. Albiol farà a la cultura del seu poble.